X
Információ:


A kürt rézfúvós hangszer. Elődje a szarvból, vagy elefánt agyarból készült kürt. Ma sárgarézből vagy más fémötvözetből készül. A vadászatban, háborúkban, vallási szertartásokban, tánczenében használták. Fontos hangszere a zenekaroknak.

X
Információ:


A harsona rézfúvós hangszer, a közép és mély regiszterből, ismert még a német Pousane elnevezése is. Több fajtája létezik (alt, tenor, basszus, kontrabasszus harsona). Hangja a trombitáéhoz hasonlít. Masszív, átható és tiszta hangú, melodikusan kifejező. A zenekarok egyik legmarkánsabb tagja.

X
Információ:


A trombita a legismertebb rézfúvós hangszer. Családjának legkisebb tagja, éles, átható a hangja. A trombitán való játszás jó légzéstechnikát kíván. Tulajdonságai miatt megkerülhetetlen szóló hangszer, de a kamara- és más zenekarok hangszere is.

X
Információ:


A klarinét fafúvós hangszer. Egy chalumeau nevű hangszerből fejlődött ki. A 18. századtól szóló hangszerként használták, hogy később a zenekarok állandó tagja legyen. W. A. Mozart különösen értékelte és használta. Munkássága óta a klarinét a szimfonikus zenekarok rendszeres tagja. Különleges hangja, műszaki jellemzői miatt széleskörűen alkalmazott a klasszikus- és szórakoztató zenében is.

X
Információ:


A fuvola fúvós hangszer, a magas- és középregiszterből. Több fajtája létezik: harántfuvola, vagy blokk fuvola, piccolo, alt, basszuszfuvola.. Kifejezőképessége nagy, finom idilli hanggal. Hangja szépsége és műszaki jellemzői miatt széleskörűen alkalmazott, akár mint szóló hangszer, akár mint kamara- és más zenekarok hangszere.

X
Információ:


A gordonka vonós hangszer, megközelítőleg kétszer akkora méretű, mint a hegedű. Hosszú, vastag húrjai, a nagy rezonátor teszi gazdaggá hangját. A hang a vonó húzásával és a húrok pengetésével képződik. Puha és finom hangja van, ezért sűrűn használják szóló hangszerként, de a szimfonikus- és kamarazenekarok kihagyhatatlan tagja.

X
Információ:


A hegedű vonós hangszer, 4 húrral. Az összes vonós hangszer közül a legtöbb hangot kiadó és legkisebb méretű. A hang a vonó húzásával és a húrok pengetésével képződik.

A hegedű nemzetközi napja december 13.

X
Információ:


A harmonika polifon és aerofon, billentyűkkel és gombokkal rendelkező hangszer. A hang a légszekrény szét és összehúzásával képződik, melyből a levegő a sípokon áthalad. A harmonikát a pop- és népzenében, illetve a komolyzenében is használják.

A harmonika nemzetközi napja május 6.

X
Információ:


A zongora billentyűs hangszer. A műszaki- és kifejezőképességei miatt a zongora az egyik leggazdagabb zenei irodalommal rendelkező hangszer. A billentyűzet 88 billentyűből áll, 52 fehér és 36 fekete színűből.

A zongora nemzetközi napját az év 88-dik napján ünneplik, a 88 billentyűzet tiszteletére.

X
Információ:


A gitár pengetős hangszer, 6 húrral, de létezik négy, nyolc, tíz és tizenkét húros változata is. A legismertebb felosztása a klasszikus és elektromos gitár, de ezeken belül is van néhány alkategória. A hang a húrok megpendítésével képződik. Széleskörűen alkalmazzák a zenében, a klasszikustól a blues, jazz, rock, flamenco-ban.

A gitár nemzetközi napja február 11.

X
Információ:


Az emberi hang az emberiséggel egyidős, a legrégebbi hangszer. Elődeink saját hangjukkal értették meg egymást, fejezték ki magukat, érzelmeiket, de maga az ének nem természetes folyamat. A megfelelő légzéstechnika, rezgetés, hangszélesség, vokális képességek, énektechnika, testtartás és más részletek megfelelő formázást, törődést igényelnek.

X
Információ:


Az ütős hangszerek minden hangszer őse. Sokféle anyagból készültek – fából, fémből, csontból, kókuszdió héjából, tökből… Kifejezőképességük nagy, érzelmeket, kedvet közvetítenek. Az ütős család nagyon széles, sok tagja van de általában a hangmagasságuk és a meg nem határozott hangamagasságuk alapján osztjuk fel őket.